In tegenstelling tot mensentanden, groeien paardentanden bijna hun hele leven door. Zo n 2 a 3 mm per jaar. De lengte van een paardenkies is gemiddeld dan ook 10 cm. Het paard slijt zijn tanden weer met het eten. Maar mede door het huidige, te zachte voer en de beperkte tijd dat een paard eet, slijten de tanden niet voldoende. Waardoor er glazuurpunten ontstaan. Deze messcherpe randen zitten aan de buitenzijde van de bovenkaak en aan de binnenzijde van de onderkaak.
Hierdoor kunnen wondjes in de mond en de tong ontstaan. Daarom is het aan te raden om eens per jaar een gebitcontrole/behandeling te laten doen. Een paard of pony dat niet regelmatig wordt nagekeken kan op den duur problemen krijgen.

Het volwassen paarden gebit bestaat uit:

Ondergebit 6 snijtanden + 12 kiezen
Bovengebit 6 snijtanden + 12 kiezen

Hengsten en ruinen hebben ook nog 4 hengsttanden deze komen tevoorschijn op een leeftijd van 4 tot 5 jaar. Maar ook 5% van de merries kunnen deze tanden hebben. Meestal zijn deze wel veel kleiner.

Veel paarden hebben ook nog één of meer wolfstanden. Deze kleine tandjes komen tevoorschijn op een leeftijd vanaf 8 maanden en zitten voor de eerste kies. Meestal op de bovenkaak maar heel soms ook op de onderkaak. ook kunnen we te maken hebben met blinde wolfstandjes. Deze komen niet door het slijmvlies heen doordat ze vaak schuin naar voren staan dus vallen ze niet gelijk op. Het is aan te raden deze wolfstanden voor het zadelmak maken weg te laten halen. Wolfstanden kunnen veel irritatie als een paard een bit in heeft.

Een paard heeft dus in totaal 36 tot 42 tanden.

 

Gebitsverzorging voor Paarden - Agnes Kamps